5 najbolj pogostih napak pri izdelavi spletne strani

O avtorju

O avtorju

Ime mi je Uroš in sem ustanovitelj SVSDEV.COM. Moja misija je pomagati podjetjem pridobiti več strank na spletu z izdelavo vrhunskih spletnih rešitev.

Delite ta članek

Napake so ključni del življenja, zaradi napak napredujemo na svoji karierni poti in postanemo boljši. Žal nas pa nekatere napake lahko stanejo našega časa in denarja, za to je dobro da se jih izognemo. Po navadi to lahko storimo s pravim pristopom in z izbiro kvalitetnih partnerjev. Danes bom pisal o petih najbolj pogostih napakah, ki se zgodijo pri izdelavi spletne strani. Prepričan sem, da vam bo ta članek prišel prav, sploh še se ravnokar podajate na pot izdelave nove spletne strani.

Izdelava spletne strani brez dizajna v Figmi

Najbolj pogosta napaka je da se lotite izdelave spletne strani v orodju za izdelavo kot je npr. Elementor ali WebFlow, kar tako brez prednarejenega dizajna.

Figma je orodje za načrtovanje, ki omogoča skupinsko delo in se uporablja predvsem za dizajn spletnih strani. Omogoča nam, da se pred izdelavo osredotočimo le na dizajn in obliko spletne strani, kar na koncu pripelje do mnogo lepše in profesijonalne spletne strani.

Figma nam tudi omogoča da dizajn delimo s kolegi, s tem da lahko omogočimo tudi komentiranje, tako da lahko več ljudi na enkrat oddaja svoje predloge in ideje direktno na kanvas.

Spletna stran, ki bo izdelana po prednarejenem dizajnu bo delovala mnogo bolje, uporabniška izkušnja bo mnogo boljša, izdelava bo hitrejša in cenejša ter vzdržavenje bolj enostavno.

Dobra alternativa, v primeru da budžet projekta ne omogoča predhodnega dizajna, je uporaba kitov. Kiti so prednarejene sekcije in deli strani, ki se lahko popolnoma modificirajo in prilagodijo vašim potrebam. Sicer bo spletna stran lahko podobna kakšni drugi spletni strani, ki je uporabila enak kit ampak je to vseeno dober način da izdelate kvalitetno spletno stran.

Na kratko rečeno, oblikovanje pred izdelavo same spletne strani je pomemben del procesa, ki se mu res ne smete izogniti.

Nejasna navigacijska vrstica

Slaba navigacija, neprecizne informacije, nejasni vzorci povezav in nejasni klici k dejanju lahko povzročijo, da obiskovalci hitro zapustijo spletno stran. Navigacijska vrstica je ključni del spletne strani. Uporabniku mora omogočiti, da se takoj znajde in se orientira po vaši spletni strani.

Primer kvalitetne in jasne navigacijske vrstice:

Jasno in kratko označene storitve in segmenti strani, z uporabo padajočega menija. Taka navigacijska vrstica je enostavna za uporabo in nam omogoča hitro premikanje po spletni strani.

Nepremišljena izbira sistema za urejanje spletnih vsebin (CMS-ja)

Tretja najbolj pogosta napaka je nepremišljena izbira sistema za urejanje spletnih vsebin. Najbolj popularni CMS-ji so:

  • WordPress
  • WebFlow
  • Wix
  • Squarespace

Izbira pravega za vaš projekt je ključna. Vaša razvojna ekipa je dolžna predlagati sistem, ki bo najbolje prilagojen potrebam vašega projekta. V večini primerov je to WordPress, a včasih so alternative boljša odločitev.

Na kratko rečeno, če se gre za spletno trgovino ali spleto stran z dinamičnimi elementi, ki se spreminjajo iz odzadja, kot naprimer blog, je WordPress najboljša odločitev.

Če se gre pa za statično spletno stran, kjer je vsebina nespremenjljiva in je pomemben le dizajn in hitrost, je WebFlow najboljša opcija, brez zadržkov.

To je sicer zelo grobo povedano, izbira platforme je stvar, ki je odvisna od veliko faktorjev. O izbire platformi vas kot omenjeno more posvetovati vaša razvojna ekipa in vam predlagati sistem, ki je najbolje optimiziran za vaše potrebe.

Slaba SEO Optimizacija

SEO optimizacija je proces, s katerim se spletna stran prilagaja tako, da bo bolje vidna v iskalnih rezultatih. To je lahko zelo koristno za podjetja, saj lahko pripomore, k pridobitju več prometa na spletno stran in tako poveča prodajo oz. povpraševanja. Vendar le pa obstaja velika razlika med dobro in slabo SEO optimizacijo.

Dobra SEO optimizacija temelji na vsebinsko bogatih člankih, ki so relevantni za vaše podjetje in ki bodo pomagali vaši spletni strani pridobiti boljšo vidnost v iskalnih rezultatih. To pomeni, da je pomembno, da se osredotočite na kakovostne vsebine, ki bodo pomagale vašim obiskovalcem in ne le na ključne besede, ki jih želite, da se pojavijo v iskalnih rezultatih.

SEO optimizacija vključuje tudi tehnične elemente, kot so struktura spletne strani, meta opisi, označevanje slik in drugih elementov, ki lahko pomagajo iskalnikom bolje razumeti vašo spletno stran. Pomembno je, da se osredotočite na vsebinsko bogate članke, saj so ti tisti, ki bodo pomagali vaši spletni strani pridobiti boljšo vidnost v iskalnih rezultatih in privabiti več obiskovalcev na spletno stran.

Slaba SEO optimizacija pa se pogosto osredotoča le na ključne besede in na tehnične elemente. Ravno za to vaša spletna stran ne bo vidna v iskalnih rezultatih ali pa bo vidna le za kratek čas, saj iskalniki takšne strani hitro prepoznajo kot nerelevantne.

Neorganiziran sistem za urejanje spletnih vsebin

Neorganiziran sistem za urejanje spletnih vsebin, ki vključuje veliko nepotrebnih vtičnikov, lahko povzroči številne težave za vašo spletno stran. Eden glavnih problemov je počasnost spletne strani, saj vsak vtičnik zahteva svoj čas za nalaganje in delovanje. Če ima spletna stran veliko nepotrebnih vtičnikov, se nalaga počasi, kar lahko odvrača obiskovalce.

Drug problem, ki ga lahko povzroči neorganiziran sistem za urejanje spletnih vsebin, je težko vzdrževanje spletne strani. Veliko vtičnikov lahko povzroči, da je težko spremljati in posodabljati vse posamezne elemente spletne strani. To lahko povzroči, da se spletna stran hitro zastara in da jo je težko ohraniti v dobrem stanju.

Primer neurjenega sistema WordPress z veliko neblokiranimi obvestili, ki smetijo pregled in veliko zastarelimi vtičniki:

Primer urejene WordPress inštalacije z posodobljenimi vtičniki, blokiranimi promocijskimi obvestili in urjeno nadzorno ploščo:

Da bi se izognili težavam, ki jih lahko povzroči neorganiziran sistem za urejanje spletnih vsebin, je dobro imeti urejen sistem, ki vključuje le nujno potrebne vtičnike. To lahko pomaga zmanjšati počasnost spletne strani in olajša vzdrževanje. Ddobro je, če je več funkcij narejenih s kodo, saj se lahko tako izognemo nepotrebnim vtičnikom in hkrati naredimo bolj prilagodljivo in hitrejšo spletno stran. S tem pridobimo tudi boljšo kontrolo nad spletno stranjo in lažje vzdržujemo spletno stran.

Kvalitetna in izkušena razvojna ekipa bo razvila spletno stran na način da zahteva čim manj vtičnikov in uporabila kodo, kjer se da.

Zaključek

To je pet najbolj pogostih napak, ki se storijo pri izdelavi spletne strani, po mojih izkušnjah. Naj spomnim šenkrat, da napake niso greh in le na teh se učimo ter postajamo boljši. Kljub temu, pa upam, da sem vam s tem člankom pomagal in, da se boste izognili kakšne od teh napak ter s tem prihranil čas in denar.

Preberite si še:

Rezervirajte brezplačen klic
ali sestanek
z Urošem.

Preko spodnjega obrazca rezervirajte brezplačen Google Meet, Zoom ali telefonski klic:

web development agency that makes your web presence take off advertising digital marketing website development