ChatGPT: Vas bo umetna inteligenca nadomestila?

O avtorju

O avtorju

Ime mi je Uroš in sem ustanovitelj SVSDEV.COM. Moja misija je pomagati podjetjem pridobiti več strank na spletu z izdelavo vrhunskih spletnih rešitev.

Delite ta članek

ChatGPT, okrajšava za »Generative Pre-Trained Transformer«, po slovensko, »Generativni Vnaprej Usposobljeni Transformator« je zmogljiva tehnologija umetne inteligence v obliki chat pogovora. Vi zastavite uprašanje, ChatGPT vam v nekaj sekundah poda odgovor, velikokrat neverjetno človeški odgovor. ChatGPT razvija OpenAI, podjetje za raziskavo in razvoj umetne inteligence, ki ga je deloma ustanovil podjetnik Elon Musk. ChatGPT se lahko uporablja za ustvarjanje človeškega besedila v različnih kontekstih, kot so pogovor, pisanje in povzemanje. Ima dostop do vseh podatkov na spletu do leta 2021, torej vam lahko odgovori na vsa vprašanja, ki se navezujejo na literaturo do leta 2021, potem se pa malce zaplete. Trenutna različica ChatGPT-ja se imenuje GPT-3, v letu 2023 pa naj bi prišla nova različica GPT-4, ki bo mnogo bolj zmogljiva.

Vendar ima, tako kot vsaka tehnologija umetne inteligence, tudi ChatGPT omejitve. Ker gre za model strojnega učenja, lahko naredi napake ali poda ne smiselen odgovor.

V tem članku se bom osredotočil na to, kako uporabiti to novo tehnologijo v svojem življenju in poslu.

Kako uporabiti celoten potencijal ChatGPT-ja: Razširitve za brskalnike

Razvijalci so začeli izdelovati razširitve za brskalnike, ki naredijo ChatGPT še zmogljivejši, na primer:

ChatGPT Writer je brezplačna razširitev za Chrome, ki uporablja ChatGPT za ustvarjanje celotnih e-poštnih sporočil ali odgovorov na podlagi nekaj ključnih besed, ki jih vnesete. Trenutno podprto za Gmail. LinkedIn in Outlook kmalu na voljo.

WebChatGPT doda ustrezne rezultate Google iskanja vašim pozivom v ChatGPT za natančnejše in posodobljene pogovore. Tehnično ima tako ChatGPT dostop do vseh podatkov na spletu.

TweetGPT uporablja ChatGPT za pisanje vaših tvitov, odgovorov, komentarjev itd.

Search GPT prikazuje odgovor ChatGPT-ja poleg rezultatov Google iskanja.

FlowGPT vam omogoča vpogled v najbolj popularna vprašanja, ki jih ljudje zastavljajo ChatGPT-ju.

Nas lahko ChatGPT nadomesti?

ChatGPT je zmogljiva tehnologija, ki pri marsikomu vzbudi občutek tehnofobije. Dejstvo je, da kljub izjemnem tehnološkem dosegu podjetja OpenAI, taka tehnologija še vedno ni dovolj močna da v popolnosti nadomesti človeka. Še vedno je pa lahko v veliko pomoč ljudem, ki bodo znali to tehnologijo pravilno uporabiti. Kot vsako drugo orodje je za optimalno delovanje potrebno ChatGPT znati uporabljati. Kakšne pozive mu dati, da se odzove tako kot mi želimo? Kako zastaviti vprašanje z veliko dodatnih informacij, brez da bi ga zmedli. Vse to in še več je zelo pomembno, da nam ChatGPT poda odgovor, ki je nečesa vreden. ChatGPT ne bo nikoli nadomestil ljudi. Ljudje, ki uspešno uporabljajo ChatGPT bodo nadomestili ljudi, ki ga ne uporabljajo.

Kako uspešno uporabljati ChatGPT?

Pisanje člankov: ChatGPT vam lahko napiše dobesedno celoten članek. Ampak to ne bo članek, ki ga lahko kar tako objavite, razen če želite, da ljudje mislijo da ne znate pisati. Jezik je zelo kompleksna stvar in kljub izjemni zmnogljivosti ChatGPT-ja, da razume, procesira in celo piše v človeškem jeziku, sem pa tja, naredi kakšno napako. Napake so redko kdaj slovnične, temveč so bolj vsebinske. Torej boste morali članek, ki vam ga je ChatGPT napisal večkrat pregeledati in urediti tako, da bo vsebinsko smiselen.

Presenetljivo dobro, sploh glede na to, da je pisal v Slovenščini. V angleščem jeziku je pa vsebina še bolj “človeška”.

Povzemanje besedil: V ChatGPT lahko prilepite daljše besedilo, in mu ukažete naj ga povzame. To je en od najbolj koristnih načinov uporabe, saj vam lahko pomaga pri učenju daljše literature.

Zanimivo, vendar pri slovenskem jeziku ne zna pisati rim. Če mu podamo ukaz da napiše pesmico v angleščini, se po navadi tudi precej rima.

Preverjanje/pisanje kode: ChatGPT razume tudi programsko kodo, če želite preveriti ali je vaša koda pravilna, še bolj koristno je pa če imate težavo pa ne veste točo kje, vam ChatGPT lahko pomaga pri reševanju. ChatGPT lahko tudi napiše kodo, na primer če mu ukažemo naj v C# napiše kodo, ki bo na ekran izpisala znake * v obliki božičnega drevesa.

Ni čisto pravilno napisal te kode, ampak še vedno, zelo fascinantno.

Pisanje krajših marketinških besedil: en od najbolj koristnih načinov uporabe ChatGPT-ja je pisanje krajših marketinših besedil za spletno stran, opise produktov, in podobno. Tukaj je se sinergija človenka in ChatGPT-ja odločno premeša in dobimo zelo kvalitetetne rezultate.

Obstaja neskončno načinov kako lahko uporabljamo ChatGPT, tukaj sem opisal le peščico, ki se meni zdi najbolj korsitna.

Povzetek

ChatGPT je močno orodje, ki nam s pravilno uporabo lahko močno olajša življenje. V kombinaciji z raziširtvami za brskalnike in oprabo pravilnih pozivov, smo lahko v poslu ali izobraževnaju mnogo bolj produktivni. Kot sem omenil, umetna inteligenca v tej fazi razvoja ne bo nadomestila človeka. Človek ki uspešno uproablja umetno inteligenco, bo nadomestil človeka ki je ne uporablja.

Preberite si še:

Rezervirajte brezplačen klic
ali sestanek
z Urošem.

Preko spodnjega obrazca rezervirajte brezplačen Google Meet, Zoom ali telefonski klic:

web development agency that makes your web presence take off advertising digital marketing website development